Преди да бъдат известни | Hurts

Преди да бъдат известни | Hurts
Hurts: “Животът като запис на щастието”

Hurts e английска музикална група от Манчестър. Дуото е създаденa през 2009 година от Adam Anderson и Theo Hutchcraft. Двамата музиканти са насочени към електро-поп и синтпоп стила.

Дотук всичко звучи добре… Двама музиканти, със сходни интереси, имат банда и създават хубава музика. Но историята на групата е далеч по-вълнуваща. Сега ще ви разкажа за пътя, по който е трябвало да вървят, за да достигнат до „Wonderful life”, както пеят в една от най-успешните си песни.

Историята на “Hurts” за пореден път ме накара да се запитам: Колко са случайни “случайните срещи?!”.

Е, няма нищо случайно!

Манчестър, Великобритания, 42-ра улица.

Точно там двамата изпълнители се срещат за първи път през ноември 2005 г. Хей така, “случайно”, по време на масов бой пред нощен бар. Докато техните приятели активно взели участие в мелето, Adam Anderson и Theo Hutchcraft започват да говорят за музика и откриват, че имат доста сходни вкусове.

”Бяхме твърде пияни, за да се присъединим към боя… и така заговорихме за музиката.”

Adam Anderson и Theo Hutchcraft решават да си направят група

През следващите няколко месеца те обменят музика и текстове по електронната поща. Сформирането на бандата се случва през март 2006 г. Месец по-късно е и първият концерт на групата в ”The music box” в Манчестър, Великобритания. Mалко по-късно те подписват договор с независимото звукозаписно студио High voltage sounds.

Никой не става известен веднага – всеки има дълго минало на неуспешни опити докато удари неговия час.

Пътят към успеха за ”Hurts” е работа, работа и пак работа

Талантливите музиканти дори се издържат от минимални социални помощи, които държавата им изплаща.

Anderson и Hutchcraft нямат възможност да наемат помещение където да работят заедно, а кореспонденцията по мейла не може да продължи. Затова те са принудени да творят в мазе. Като музикантите се съсредоточават върху по-леко, но същевременно емоционално звучене. А точно в това мазе се раждат и най-големите хитове на групата.

Anderson описва работното им място като „много по-малко от музикално студио, повече като потискаща черна стая”. Според него ”щастието е труд на любовта”.
Anderson описва работното им място като „много по-малко от музикално студио, повече като потискаща черна стая”. Според него ”щастието е труд на любовта”.
Theo Hutchcraft и Adam Anderson

”Работихме над ”щастието” 16 месеца. Не правехме нищо друго през това време. Просто не можехме да се съсредоточим в нещо по-различно. Винаги съм имал тези песни в главата си, опитвайки се да намеря начини да ги изразя. Мисля, че работих над този проект повече, отколкото някога трябва да се работи по подобен проект. Не мисля, че някога ще вложа толкова много време за създаване на албум. Но мисля, че това е, защото беше първият ми голям проект, така че трябваше да науча много. Това, че работихме и се разбирахме наистина добре ни помогна много. Искахме да вървим в една и съща посока през цялото време, това направи забавна работата ни. Много труд, безпаричие, дълги нощи, безсъние, понякога беше толкова емоционално.“

Една от причините създаването на албума да е толкова продължително е, че повечето песни всъщност изобщо не са били написани.

”Песните се появяваха на тройки“

обяснява Theo Hutchcraft.

Първите 3 песни – ”Wonderful life”, “Evelyn” и “Unspoken” са били написани точно в момента когато двамата музиканти нямали и стотинка в джоба си.

”Нямахме пари. Нямахме и никаква надежда за сделка или истинска кариера пред нас”

добавя още Theo Hutchcraft.

И точно когато си мислят, че нищо няма да се получи, отчаяни от мястото, където работят, безпаричието и липсата на участия нещата се преобръщат…

Часът на „Wоnderful life” удари

”Започнаха да се интересуват от песните. Така написахме още три. Имаше надежда и станахме много креативни. Най-невероятният момент беше когато сключихме сделка за запис на песен. Но тогава отново се случи нещо. Месеци наред не можахме да напишем песен. Бяхме двамата в това ужасно студио, просто се гледахме всеки ден и чакахме другия да направи нещо добро.”

Часът на „Wоnderful life” удари

Дуетът записа любителски музикален клип към песента, наречена „Wonderful life“. Групата качва видеото в канала си в YouTube на 21 април 2009 гoдина.

Песента много бързо набира популярност, а оттогава има почти 60 милиона гледания. През юли същата година Hurts подписват договор със ”Sony RCA Records”.

И така започва всичко…

Групата пуска още парчета и видеоклипове, а през лятото на 2010 г. Hurts издават и дебютния си албум ”Happiness”. Следват поредица от песни, нестандартни видеоклипове, много концерти, участия и още 3 албума: ”Exile” (2013), ”Surrender” (2015) и ”Desire” (2017).

Те са различни. Hurts правят епична и драматична поп музика. Открояват се и със своите нестандартни видеоклипове. Днес последният албум на британското дуо озвучава деня ми. Съветвам и вас да си пуснете някое тяхно парче, за да си откраднете няколко лежерни минутки в работния следобед.

Известни със своите изкуствени и поразителни самостоятелно произведени видеоклипове,, която черпи вдъхновение от фино куриран микс от влияния, включително ‘Krautrock 70-те, 80-та нова вълна и 90-те R&B.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *